blaadjes

workshops op maat

Neem contact op en ontvang een vrijblijvend voorstel!

rechts
bird wit MET NOTEN

workshops - mogelijkheden

Ook geven we zangworkshops aan koren, scholen, bedrijven en op evenementen. Dit is maatwerk, maar om toch een beeld te geven van de mogelijkheden vindt u hieronder voorbeelden van verschillende workshops:

 • Ademhaling en verstilling
 • Inleidende zangworkshop
 • Reeks van zangworkshops
 • Doelgerichte zangworkshops
 • Stemtest en stemvorming
 • Koorscholing

Als u nog andere ideeën heeft, dan horen we het graag. De workshop kan geheel naar uw wensen ingevuld worden.

Neem contact op door te mailen naar:

ademhaling & verstilling

We leven in een hectische tijd waarin we veel ballen in de lucht houden. Hoe fijn is het om dan samen een moment te nemen om te verstillen, te letten op je ademhaling en voelen wat dat met je doet. Deze rust kun je meenemen in het zingen. Je leert wat deze lage, rustige, buikademhaling voor je stem kan betekenen en hoe je dat in je dagelijks levens kunt gebruiken.

eenmalige workshop

Deze workshop is zeer geschikt voor een introductieweek/ckv-dagen/bedrijfsdag/etc.
De workshop duurt 1,5 uur.

We beginnen met het opwarmen van het lichaam, contact maken met elkaar, lichaamshouding, (buik)ademhaling en inzingoefeningen. Als het lichaam en de stem opgewarmd zijn gaan we een nummer instuderen wat bij de doelgroep past. We studeren het nummer stap voor stap in. Eerst beluisteren we het nummer, daarna zeggen we de tekst op en rappen we de tekst (tekst in het juiste ritme opzeggen). Vervolgens combineren we deze onderdelen en zingen we de melodie erbij. Eventueel kan er alleen of in groepjes solo gezongen worden.

Onze ervaring is dat de workshop de groep dichter bij elkaar brengt en ze een goed gevoel geeft. Zingen is erg prettig om te doen en dat straalt iedereen dan ook meteen uit.

reeks workshops

Deze vorm van de zangworkshops gaat dieper in op de zangtechnische onderdelen.
Iedere workshop bestaat uit een opwarming, ademhalingsoefeningen en zangoefeningen (deze worden steeds uitgebreid). Verder wordt er in iedere workshop een ander onderwerp behandeld.

Onderwerpen zijn o.a.: ritmiek, dynamiek, samenzang, podiumpresentatie, tekstinterpretatie, verschillende muziekstijlen, bandcoaching, solo zingen.

Het nummer wat in deze workshop behandeld wordt sluit aan op het onderwerp. Mochten er nog andere ideeën zijn voor een workshop dan kan dit natuurlijk ook. De tijdsduur en het aantal workshops is in overleg te bepalen.

Bij een reeks van workshops merk je dat de leerlingen zich steeds beter op hun gemak voelen en hun stem meer durven te gebruiken waardoor hun stem groeit.

doelgerichte workshops

De doelgerichte workshops werken naar bijv. een optreden toe.

Hierbij behandelen we o.a. de lichamelijke opwarming, ademhalingsoefeningen en doen we zangtechnische oefeningen om de stemmen te verstevigen. Hierdoor gaan de leerlingen zich ook veel zekerder voelen over hun stem, wat weer tot een beter resultaat leidt.

Het doel zou een muziekavond kunnen zijn, maar ook een musical of een ander optreden.
In iedere workshop behandelen we een ander onderwerp wat bij het optreden komt kijken. O.a.:

 • Tekstinterpretatie (hoe vertel ik mijn verhaal en hoe raak ik het publiek?)
 • Podiumpresentatie (hoe kom ik over, hoe voel ik me zekerder als ik op het podium sta?)
 • Dynamiek (opbouw van het nummer qua volume)
 • Ritmiek (hoe gaat het nummer swingen of hoe houd ik de ritmiek juist rustig?)
 • Samenzang versus solozang
 • Zingen met een band

Stemtest & stemvorming

Dit is iets voor (bestaande) koren. Vaak staan mensen op de verkeerde plek in het koor. Het is fijn om hiernaar te kijken en de zangers/zangeressen in de juiste stemgroep te plaatsen, zodat ze comfortabel kunnen zingen.
Er kan hierbij in groepjes van 4/5 personen gewerkt worden, waarvoor zo’n 15/20 minuten voldoende zou moeten zijn.
Als iedereen in de juiste stemgroep zit, kan er (na een paar weken, als de nieuwe partijen ingestudeerd zijn) gewerkt worden aan de stemvorming. In groepjes van 4/5 personen of met een hele stemgroep wordt er aan een (of meerdere) stuk(ken) gewerkt. Passages die lastig zijn door bijv. sprongen, lange lijnen, volume, klankkleur etc. worden dan aangepakt. Dat kan voor iedere stemgroep een ander nummer/passage zijn.
Voor deze sessies wordt 45 minuten per groep aangeraden om dieper op de stemmen en de technieken in te kunnen gaan.

koorscholing

Tijdens de koorscholing gaan we als een ‘interim dirigent’ met het koor aan de slag.
In deze workshops werken we aan de stemtechniek, klankkleur, timing, dynamiek, interpretatie, ademhaling, stijlbewustzijn en wat er verder nodig is. Het zijn intensieve workshops waarbij veel bereikt wordt.
De invulling van deze (reeks) workshop(s) wordt geheel afgestemd aan de wensen van het koor, zodat er het meeste uit gehaald kan worden en het koor een extra groei door kan maken.
" Vergroot het kleurenpallet van jouw stem zodat ook jij vrij kunt schilderen wanneer je zingt! "
Open live gesprek
1
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?
Hallo,
Ik help je graag verder bij al je vragen!